Language:

Mesaj

Porolissum Fest 2012


POROLISSUM FEST 2012
Proiectul finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional „Porolissum Fest-romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei” şi-a propus realizarea unei manifestări culturale şi ştiinţifice în scopul promovării patrimoniului cultural antic, desfăşurată într-un spaţiu geografic încărcat de istorie, Complexul Arheologic Porolissum.

 

Punctul culminant al proiectului l-a constituit realizarea şi desfăşurarea festivalului de reconstituire istorică în perioada 03–05 august 2012. Scopul principal al proiectului a fost acela de a promova patrimoniului cultural reprezentat de situl arheologic Porolissum şi a resurselor naturale locale. Întregul proiect a fost realizat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău în calitate de solicitant, în parteneriat cu 13 organisme, instituţii, asociaţii din judeţ şi din Transilvania. Masa rotundă, organizată la Porolissum în preambulul festivalului în 3 august, a constat în patru prezentări power point şi luări de cuvânt privind valorificarea ştiinţifică şi turistică a Complexului Arheologic Porolissum. Totodată a fost vernisată şi expoziţia de postere Aurul şi argintul Daciei.

 

Pentru ziua a doua a festivalului au fost propuse excursii tematice la obiective istorice din arealul sitului Porolissum. Corturile militare ale celor 9 trupe de reconstituire istorică, participante la festival, au fost cantonate în tabăra arheologică de la Porolissum şi au însumat un număr de cca. 200 de renactori.

 

Deschiderea oficială a festivalului de reconstituire istorică a avut loc, la Porolissum, în Amfiteatru, unde au fost ţinute alocuţiuni legate de momentul istoric recreat: funeraliile împăratului Traian şi proclamarea noului împărat, Hadrian. A fost evocată personalitatea complexă a împăratului Traian, întemeietorul Daciei romane şi a continuatorului său Hadrian.

 

Parada trupelor de reenactment a marcat schimbarea locaţiei festivalului din incinta Amfiteatrului în faţa Porţii Praetoria. Gladiatori au prezentat un spectacol gustat de public. Acesta, prezent de-alungul festivalului în număr de peste 1200 de participanţi, a putut gusta din preparatele realizate după reţetele antice ale lui Apicivs, au avut ocazia să-şi achiziţioneze o serie de suveniruri, replici după piese antice, tricouri personalizate, jocuri sau să participe la concursurile de tir cu arcul, aruncatul lăncii, a pietrei sau a securii. Momentul culminant al festivalului l-a constituit reconstituirea scenei de bătălie din faţa Porţii Praetoria dintre romanii, apărători ai castrului şi barbari.

 

Spectacolul de reconstituire istorică s-a încheiat cu salutul trupelor participante. Festivalul a fost închis printr-unconcert de muzică. Toate manifestările din cadrul festivalului s-au derulat sun auspiciile motto-uluiRetrăieşte istoria alături de noi!