Language:

Mesaj

Festivalul Zilele Romane 2013

Membrii mai multor trupe de reconstituire istorică din ţară şi din Ungaria, echipaţi asemeni soldaţilor romani s-au ‘înfruntat’, la finalul săptămâni, cu echipe costumate în luptători daci, la castrul roman de la Moigrad, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Roman Zalău Porolissum. Evenimentul s-a desfăşurat la Zalău şi la castrul roman de la Moigrad, pe parcursul a patru zile, de joi, 5 septembrie, până duminică.

 

Printre trupele de reconstituire istorică participante la festival se numără: ‘Savaria Legio XV Apollinaris’ din Ungaria, ‘Virtus Antiqua’ din Cluj Napoca, ‘Garda Apulum – Legiunea XIII Gemina’ a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia, ‘Cohors III Campestris’ şi ‘Lupii Daciei’ din Zalău.

În seara zilei de sâmbătă au concertat, la Zalău, trupa Ad Hoc şi formaţia germană de metal simfonic Haggard. Programul ultimei zi a festivalului, duminică, s-a derulat în castrul roman de la Porolissum şi a inclus, printre altele, lupte de gladiatori, demonstraţii şi concursuri de tras cu arcul şi aruncarea suliţei, dar şi ‘bătălie’ în care vor fi implicate toate trupele prezente la eveniment.
Proiectul ‘Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău’, finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, se derulează până în luna octombrie 2013 şi beneficiază de un buget total de 1,029 de milioane de lei, din care 809.300 de lei reprezintă valoarea eligibilă.