Language:

Mesaj

Festivalul Zilele Romane 2013

Membrii mai multor trupe de reconstituire istorică din ţară şi din Ungaria, echipaţi asemeni soldaţilor romani s-au ‘înfruntat’, la finalul săptămâni, cu echipe costumate în luptători daci, la castrul roman de la Moigrad, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Roman Zalău Porolissum. Evenimentul s-a desfăşurat la Zalău şi la castrul roman de la Moigrad, pe parcursul a patru zile, de joi, 5 septembrie, până duminică.

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2012

În anul 2012 Festivalul Roman Zalău Porolissum a avut loc în 21 - 23 septembrie. Soldați, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman au putut fi văzuți plimbându-se, demonstrațiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole în care istoria poate fi atinsă și încercată. Echipamentele de luptă sunt o realitate.

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2011


În anul 2011, spectacolul vieții antice a avut ca noutate absolută un ceremonial de nuntă romană. Pasionați de istorie antică, ei au decis să dea culoare antică ceremonialului oficial: participanții la căsătoria civilă au fost îmbrăcați în costume de inspirație antică.

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2010


Pentru întâia oară la Porolissum s-a desfăşurat FESTIVALUL ZILELE DACO-ROMANE duminica 1 august 2010.

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2009

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului "Zilele Romane" a avut loc în perioada 1-2 august. La Complexul Arheologic Porolissum reprezentaţiile au fost oferite de trupele de "luptători" daci – Terra Dacica Aeterna – şi romani – Savaria din Ungaria, completate de un spectacol regizat şi pus în scenă de Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. În ultima zi a festivalului, la Porolissum a fost organizat un cortegiu dionisiac (ritual păgân dedicat lui Dyonissos-Bacchus, zeul vinului în mitrologia greco-romana), precum şi procesiuni de creştinare în templul zeului Liber Pater.

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2008

În acest an la Porolissum a fost vernisată, în Porta Praetoria, Expoziţia Romanitate la Porolissum. Au avut loc şi prezentarea formaţiei de lupta-Legio XV Apollinaris, lupte de gladiatori (Familia Gladiatoria Panonnica),prezentarea asociaţiei Terra Dacica Aeterna un ritual dacic de înmormântare, dans ritualic New Style, lupte dintre daci şi romani,

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2007

Festivalul Internaţional Zilele Romane s-a desfăşurat şi la Porolissum în 17 iunie. Ediţia acestui an a reunit artişti din ţară şi străinătate. A avut loc parada soldaţilor romani şi demonstraţii de lupte (soldaţi romani şi gladiatori din Ungaria), trupe de luptători maghiari din zorii evului mediu, spectacole de teatru,

 

Citește mai departe...

Festivalul Zilele Romane 2006


Pe parcursul festivalului, Legiunea XV Apollinaris a efectuat mai multe demonstraţii de luptă şi de trageri cu arcul. De asemenea, la Porolissum au avut loc "bătălii" cu cai şi care romane de luptă, precum şi o paradă militară a soldaţilor din cadrul legiunii.

 

Citește mai departe...