Porta Praetoria
![]() |
|
Porta Praetoria era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semirotunjit, ce flancau accesul dublu în fortificaţie, format din două culuare despărţite printr-un pinten median.
Bastioanele erau construite în întregime din piatră şi aveau un parter locuit şi etaj ce se ridica deasupra nivelului zidului de incintă, care era crenelat. La nivelul etajului spre interior şi exterior bastioanele aveau ferestre. Legătura între cele două bastioane se făcea la etaj pe o galerie de deasupra porţii.
Castrele sunt fortificaţii militare romane, ridicate în puncte strategice ale imperiului. De formã patrulaterã pe fiecare laturã erau construite patru porţi de acces, iar la colţuri fortificaţia avea turnuri. În structura internã construcţia de referinţã era principia (clãdire a comandamentului), de care se fãcea împãrţirea suprafeţei fortificaţiei.
În interior erau construite clãdiri cu diferite destinaţii - barãci, depozite, ateliere, grajduri, baia, locuinţa comandantului, etc. Sistemul defensiv al castrelor era format din val de pãmânt, zid şi şanţuri de apãrare.
Castrul de pe dealul Pomet de la Porolissum, avea dimensiunile de 230 x 300 m. Trupele cantonate aici, de-a lungul existenţei sale ca bazã militarã, au fost detaşamente din: Legiunile IIII-a Flavia Felix, a XIII-a Genima, a V-a Macedonica, a III-a Galica, a VII-a Gemina Felix, precum şi Cohortele I Ulpia Brittonum, a V-a Lingonum, I Augusta Ituraeorum, a II-a Britanorum, a III-a Dacorum, a VI-a Thracum, I Hispanorum şi Numerus Palmyrenorum.