Language:

Mesaj

Via Decumana

Drum în structura internă a castrului ce asigura legătura între clădirea comandamentului şi porta decumana. A fost construit din dale de piatră aşezate pe o infrastructură de nisip şi prundiş. Era delimitat lateral de rigole pentru evacuarea apei pluviale.

 

Via Praetoria

 

Drum în structura internă a castrului ce asigura legătura între Porta Praetoria şi clădirea comandamentului.

A fost realizat din dale de piatră pe o infrastructură de nisip şi prundiş si reprezintă unul dintre cele mai importante drumuri interne ale castrului.

 

Citește mai departe...

Porta Decumana

 

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura din spatele clădirii comandamentului era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semirotunjit, ce flancau accesul spre castru.

 

Citește mai departe...

Porta Principalis Sinistra

Poartă de acces în castru amplasată pe latura sa stangă, este caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu spre fortificaţie.Construite în piatră, bastioanele aveau parter şi etaj, ce se ridica deasupra zidului de incintă care era crenelat. Cele două bastioane aveau acoperiş cu învelitoare de ţigle şi olane.

 

Porta Praetoria


Porta Praetoria - poartă de acces în castru, se găsea pe latura din faţa clădirii comandamentului şi era orientată spre zona de responsabilitate a trupelor cantonate în castru, respectiv spre graniţă.

 

Citește mai departe...

Principia


Principia (clădirea comandamentului) reprezintă construcţia de referinţă a castrului.

Edificiul monumental, poziţionat central în structura internă a fortificaţiei principia avea o curte interioară pavată cu încăperi şi potice laterale.

 

Citește mai departe...

Bazin de apă


Bazin de apă – (situat la 490m altitudine) - iniţial un grânar (horreum) - construcţie care a fost transformată ulterior într-o cisternă.

 

Citește mai departe...

Turn de colţ de nord

Element de sistem defensiv a castrului amplasat în colţul de nord. Turnul se prezintă sub forma unui bastion impozant ce marca colţul fortificaţiei.

 

Citește mai departe...

Porta Principalis Dextra

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura sa dreaptă. Poarta era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu în fortificaţie. Construite în piatră bastioanele, aveau parter şi etaj ce se ridicau deasupra zidurilor de incintă care era crenelat. Acoperişul celor două bastioane era format de o învelitoare din ţigle şi olane.

 

Via Principalis

Drum în structura internă a castrului, ce asigura legătura între cele două porţi principales. A fost construit din dale de piatră aşezate pe o infrastructură de prundiş şi nisip. Era delimitat lateral de rigole, pentru evacuarea apei pluviale.