Language:

Mesaj

Clădire publicã din vicus-ul militar


Clădire publicã din vicus-ul militar, amplasatã în vecinãtatea templului lui Liber Pater şi mai apoi a lui Bel. Edificiul este apreciat ca fiind loc de adunare pentru adoratorii celor doi zei şi a fost construit la sfârşitul sec. II, începutul sec. III p.Chr.

 

Citește mai departe...

Clãdiri spaţii comerciale


Clãdiri din vicus-ul militar destinaţia edificiilor a fost în principal cea de spaţiu comercial (prãvãlii). Activitatea de comerţ s-a desfãşurat însã în structura unei clãdiri locuinţã.

 

Citește mai departe...

Clădire-locuinţă


Clădire-locuinţă ce făcea parte din aşezarea civilă(vicus) a castrului. Construită cu zid de piatră şi acoperiş cu învelitoare din ţigle şi olane edificiul prezenta un porticus. Încăperile dinspre drum erau spaţii comerciale - prăvălii, ce aveau la subsol pivniţe ca spaţii de depozitare a produselor marfă.

 

Citește mai departe...

Tronson al Drumului Imperial


Tronson al drumului imperial ce lega oraşul Porolissum, capitala provinciei Dacia Porolissensis de Napoca (Cluj-Napoca), Potaissa (Turda), Apullum (Alba Iulia), Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Tibiscum (Caransebeş), Drobeta Turnu Severin şi peste podul de la Drobeta, de Roma.

 

Citește mai departe...

Clădire-locuinţă


Clădire-locuinţă ce făcea parte din aşezarea civilă (vicus) a castrului. Construită cu zid de piatră şi acoperiş cu învelitoare din ţigle şi olane edificiul prezenta un porticus.

 

Citește mai departe...

Cele două clădiri de locuit


Cele două clădiri de locuit, cu 4 şi 7 camere dintre care 3 şi 5 erau încălzite prin sistemul de circulaţie a aerului cald pe sub podea, sunt amplasate de-a lungul drumului principal al oraşului POROLISSUM şi aparţin unui cartier rezidenţial.

 

Citește mai departe...

Clădire Reşedinţă Familială


Clădire reședință familiară compusă din 5 camere dintre care, 3 sunt încălzite cu sistemul de încălzire de tip hypocaustum (aer cald care circulă pe sub podea).

 

Citește mai departe...