Language:

 
Romn? (Romnia)English (United Kingdom)

 

Castrul roman de pe dealul Citera

În castrul de pe dealul Citera cu dimensiunile de cca. 110 x 90 m a staționat o trupă specială de luptători pentru spațiile deschise din câmpie.

Citeşte mai mult...
 

Vama

Vama - construcţia în care a funcţionat postul vamal de la Porolissum - este prima de acest fel cunoscuta în Imperul Roman.

Citeşte mai mult...
 

Via Decumana

Drum n structura intern? a castrului ce asigura leg?tura ntre cl?direa comandamentului ?i porta decumana. A fost construit din dale de piatr? a?ezate pe o infrastructur? de nisip ?i prundi?. Era delimitat lateral de rigole pentru evacuarea apei pluviale.

 

Templul zeiţei Nemesis

Nemesis este zeiţa dreptãţii, echitãţii, a norocului şi a destinului. Ea putea influenţa soarta celor care erau frecvent puşi în faţa morţii şi a pericolelor, era adoratã în special de soldaţi şi gladiatori. Atfel, zeiţa este strâns legatã de lumea amfiteatrelor.

Citeşte mai mult...
 

Clădire publicã din vicus-ul militar

Clădire publicã din vicus-ul militar, amplasatã în vecinãtatea templului lui Liber Pater şi mai apoi a lui Bel. Edificiul este apreciat ca fiind loc de adunare pentru adoratorii celor doi zei şi a fost construit la sfârşitul sec. II, începutul sec. III p.Chr.

Citeşte mai mult...
 

Via Praetoria

Drum în structura internă a castrului ce asigura legătura între Porta Praetoria şi clădirea comandamentului.

A fost realizat din dale de piatră pe o infrastructură de nisip şi prundiş si reprezintă unul dintre cele mai importante drumuri interne ale castrului.

Citeşte mai mult...
 

Templul lui Jupiter Optimus Maximus Diolichenus şi cârciumă

Complex de clădiri

Citeşte mai mult...
 

Clãdiri spaţii comerciale

Clãdiri din vicus-ul militar destinaţia edificiilor a fost în principal cea de spaţiu comercial (prãvãlii). Activitatea de comerţ s-a desfãşurat însã în structura unei clãdiri locuinţã.

Citeşte mai mult...
 

Măgura Moigradului

Deal de origine vulcanică, o masivă masă de piatră (andezite, granite, etc.) care este exploatată în prezent de o carieră situată pe versantul de S-V al dealului,

Citeşte mai mult...
 

Porta Decumana

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura din spatele clădirii comandamentului era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semirotunjit, ce flancau accesul spre castru.

Citeşte mai mult...
 

Clădire-locuinţă

Clădire-locuinţă ce făcea parte din aşezarea civilă(vicus) a castrului. Construită cu zid de piatră şi acoperiş cu învelitoare din ţigle şi olane edificiul prezenta un porticus. Încăperile dinspre drum erau spaţii comerciale - prăvălii, ce aveau la subsol pivniţe ca spaţii de depozitare a produselor marfă.

Citeşte mai mult...
 

Cimitirul (NECROPOLA)

În anii 50 şi mai apoi între 2006 şi 2010 au fost effectuate cercetări arheologice în cimitirul așezării romane de la Porolissum, situat în hotarul satelor Moigrad şi Jac.

Citeşte mai mult...
 

Porta Principalis Sinistra

Poartă de acces în castru amplasată pe latura sa stangă, este caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu spre fortificaţie.Construite în piatră, bastioanele aveau parter şi etaj, ce se ridica deasupra zidului de incintă care era crenelat. Cele două bastioane aveau acoperiş cu învelitoare de ţigle şi olane.

 

Tronson al Drumului Imperial

Tronson al drumului imperial ce lega oraşul Porolissum, capitala provinciei Dacia Porolissensis de Napoca (Cluj-Napoca), Potaissa (Turda), Apullum (Alba Iulia), Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Tibiscum (Caransebeş), Drobeta Turnu Severin şi peste podul de la Drobeta, de Roma.

Citeşte mai mult...
 

Granita Romana (LIMESUL)

Munţii Meseş constituie o barieră între podişul înalt al Transilvaniei la est şi câmpia joasă a Tisei spre vest. Acest lanţ muntos, lung de cca. 80-100 km, era prevăzut cu mai multe locuri de trecere dintr-o parte în alta, fie pe văi, fie pe culmi. În dreptul localităţii Moigrad se află cea mai largă şi cea mai accesibilă trecere între aceste două zone, care a fost utilizată din cele mai vechi timpuri pentru comerţ şi deplasări de trupe.

Citeşte mai mult...
 

Porta Praetoria

Porta Praetoria - poartă de acces în castru, se găsea pe latura din faţa clădirii comandamentului şi era orientată spre zona de responsabilitate a trupelor cantonate în castru, respectiv spre graniţă.

Citeşte mai mult...
 

Clădire-locuinţă

Clădire-locuinţă ce făcea parte din aşezarea civilă (vicus) a castrului. Construită cu zid de piatră şi acoperiş cu învelitoare din ţigle şi olane edificiul prezenta un porticus.

Citeşte mai mult...
 

Principia

Principia (clădirea comandamentului) reprezintă construcţia de referinţă a castrului.

Edificiul monumental, poziţionat central în structura internă a fortificaţiei principia avea o curte interioară pavată cu încăperi şi potice laterale.

Citeşte mai mult...
 

Cele două clădiri de locuit

Cele două clădiri de locuit, cu 4 şi 7 camere dintre care 3 şi 5 erau încălzite prin sistemul de circulaţie a aerului cald pe sub podea, sunt amplasate de-a lungul drumului principal al oraşului POROLISSUM şi aparţin unui cartier rezidenţial.

Citeşte mai mult...
 

Bazin de apă

Bazin de apă – (situat la 490m altitudine) - iniţial un grânar (horreum) - construcţie care a fost transformată ulterior într-o cisternă.

Citeşte mai mult...
 

Clădire Reşedinţă Familială

Clădire reședință familiară compusă din 5 camere dintre care, 3 sunt încălzite cu sistemul de încălzire de tip hypocaustum (aer cald care circulă pe sub podea).

Citeşte mai mult...
 

Turn de colţ de nord

Element de sistem defensiv a castrului amplasat în colţul de nord. Turnul se prezintă sub forma unui bastion impozant ce marca colţul fortificaţiei.

Citeşte mai mult...
 

Porta Principalis Dextra

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura sa dreaptă. Poarta era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu în fortificaţie. Construite în piatră bastioanele, aveau parter şi etaj ce se ridicau deasupra zidurilor de incintă care era crenelat. Acoperişul celor două bastioane era format de o învelitoare din ţigle şi olane.

 

Via Principalis

Drum în structura internă a castrului, ce asigura legătura între cele două porţi principales. A fost construit din dale de piatră aşezate pe o infrastructură de prundiş şi nisip. Era delimitat lateral de rigole, pentru evacuarea apei pluviale.